“Small talk” u engleskoj kulturi

Kada putuješ u inostranstvo, komuniciranje sa lokalnim stanovništvom može biti frustrirajuće, pogotovo ako ne govoriš njihov maternji jezik. Možda putuješ sa grupom ljudi preko neke turističke agencije i želiš da sklopiš prijateljstvo. Engleski je tu da ti pomogne, ne samo kao jedan od “de facto” međunarodnih jezika, nego i sa konceptom “small talk”.

Šta je “small talk”? Bukvalno znači “mala priča”, a naš najbliži ekvivalent jeste “ćaskanje”. No ne možeš ćaskati sa strancima, ili da popričaš na kratko. To je previše čudno. U Britanskoj kulturi “small talk” je odraz lepog ponašanja. Verovano si sebe pitao(la) zašto engleski glumci u filmovima često pričaju sa nepoznatim ljudima u vozu. Zašto pričaju o vremenu, sportu ili nekom trendu.“They are having a small talk.”

“Small talk” jeste deo bontona u britanskom društvom. To omogućava ljudima da komuniciraju na lagan i nepreteći način, što može da pomogne u izgradnji poverenja i prijateljstva. Za njih je nepristojno da se odmah pređe na posao, ili da se postavljaju lična pitanja bez koje kratke priče. Ovim pokazuješ odraz humanosti i društvene svesti.

Pitaš sebe: “Šta se sve svrstava u “small talk”?” Ona obuhvata razgovor o vremenu, aktuelnim dešavanjima i nekontroverznim temama.

Započni razgovor na sledeće teme:

  1. Pričaj o putovanju.

Svako ima neku priču o putovanju koju može da podeli. Pitaj sagovornika gde je putovao ili o njegovom nezaboravnom provodu. Možeš podeliti svoje iskustvo ili da obiđete neko mesto zajedno.

Imaj na umu da nemaju svi grandiozna putovanja, ali da je svako putovanje na neki način ostavilo utisak.

  1. Hrana

Da li si znao da neki putuju samo da bi probali stranu kuhinju? Pitaj sagovornika o domaćoj kuhinji ili omiljenoj hrani. Ne zaboravi da pitaš za najbolji restoran u gradu. Podeli i neko svoje mišljenje, neki recept, i ko zna? Možda odete pa podelite neki zalogaj 😉

  1. Kultura

Putovanja se smatraju kao način povećanja razumevanja kulture. A i nije fora otići negde a da ne znaš ništa o tom narodu. Dobar provod ne leži samo u lepom prizoru, avanturama i opuštanju. Kultura je srce svakog naroda. Bogati i um i dušu. Pitaj sagovornika o njihovoj kulturi, tradiciji i običajima. Takođe možete razgovarati o kulturnim događajima, festivalima i umetnosti koja se može pronaći u gradu.

  1. Muzika i film

Muzika i film su još dve teme koje se mogu lako prilagoditi i koje su dostupne širom sveta. Pitaj sagovornika o njegovim omiljenim izvođačima ili filmovima i podeli svoje favorite. Takođe, da li si znao(la) da se neki filmovi puštaju samo jednom na nekim inostranim filmskim festivalima? Plus sam čula da je njihova recenzija bolja od ovih skupocenih blokbastera. Pitaj sagovornika da li se pušta neka muzika ili film. Možete tražiti preporuke za nove izvođače i filmove koji su popularni u tom regionu .Biće nezaboravno iskustvo.

  1. Sport

Sport je još jedna tema koja može biti univerzalna i koja može biti prikladna za razgovor. Pitaj sagovornika koji su mu omiljeni sportovi ili timovi i delite svoje interesovanje za sport. Takođe, možete pitati o sportskim događajima koji se održavaju u gradu ili tražiti preporuke za dobra mesta za gledanje sportskih mečeva.

Ukratko, razgovori sa ljudima koje upoznajete tokom putovanja mogu biti nezaboravni, a korišćenje ovih tema za razgovor pomoći će vam da se osećate prijatno i da se zbližite sa ljudima iz drugih zemalja i kultura.