Život posle razvoda

Svaki kraj je ujedno i prilika za novi početak. Na takav način bi valjalo razmišljati i nakon završetka braka. Razvod spada u najstresogenija životna iskustava ali je ujedno i prilika da potpuno promenimo i redefinišemo naš život.

Posle razvoda je očekivano da u nekom periodu žalite za izgubljenim godinama, uloženim trudom, partnerom…Treba vremena da shvatite šta vas je snašlo, da se oporavite, prebolite i povratite snagu, posebno ako je razvod došao iznenada. Ovaj period može potrajati i nekoliko meseci ali ne bi bilo poželjno  da dozvolite da potraje godinama ili da razvod obeleži ceo vaš život.

Kako se smisao života menja posle razvoda?

Prolaženje kroz razvod odjednom donosi mnogo promena u naš život. Obično se menja i mesto stanovanja, finansijska situacija, porodična situacija, zajednički prijatelji… dešava se  potpuni preobražaj života koji smo godinama pažljivo gradili.

To iskustvo može biti traumatično i dovesti do pitanja, da li ću se ikada više osećati dobro, hoću li se ikada više nasmejati, obradovati? Javlja se ogromna količina duševnog bola, krivice, samokritike i praznine.

Može biti teško i zamisliti da postoji kvalitetan život posle razvoda

Kada smo se obavezali da stupamo u brak, dozvolili smo da naša najvrednija imovina: smisao i svrha življenja bude oblikovana i menjana kroz naše partnerstvo. I kada se odnos završio, potrebno je povratiti smisao, redefinisati svrhu života i izgraditi novi sistem životnih vrednosti. 

Način na koji želite da  povratite svoj život je potpuno na vama. Vi ste sami autor svog novog redefinisanog života. Zamislite kakav život treba da izgleda s druge strane razvoda i krenite u tom pravcu. Ako ne možete ili ne znate sami, potražite pomoć i korak po korak kreirajte svoj život.

Prihvatanje promene je proces

Promena poput razvoda se može desiti iznenada ali transformacija života se ne dešava preko noći. Razvod se dešava u određenim fazama i navikavanje na sve promene koje nosi se dešavaju postepeno tokom vremena. Dajte sebi vremena koliko vam je potrebno. Izbegavajte samokritiku,  preispitivanje prošlosti i kajanje, budite nežni prema sebi dok se navikavate na samostalan život.

Ponovo se izgradite

Razvod nam pruža priliku da opet stupimo u kontakt sami sa sobom i otkrijemo ko smo, šta volimo da radimo? Šta nas pokreće? U čemu uživamo? I ako ne znate odgovore na ova pitanja…sad je prilika za istraživanje i ponovno otkrivanje.

Nalaženje novog partnera?

Ne postoje propisana pravila o vremenu kada bi trebalo da se vratite izlascima i zabavljanju. Svako mora da pratiti vlastiti kompas i osećaj. Neki ljudi su odmah spremni da se vrate izlascima i zabavljanju dok su drugima potrebne godine, a opet neki drugi mogu potpuno odustati od te ideje. Nema ispravnog ili pogrešnog načina da se priđe romantičnoj ljubavi. To je isključivo lična odluka.

Svima je potrebna ljubav. Ali to ne mora obavezno da bude romantična ljubav. Svoje srce možete ispuniti ljubavlju prema familiji, deci, prijateljima ili kućnom ljubimcu. Ljubav i zaljubljenost u naš život dolaze u veoma različitim oblicima.

Kad pogledamo napred…

i brak i razvod nas menjaju. Možda izgubimo sebe u braku i nađemo sebe u razvodu. Fokusirajte se na pozitivne strane završetka lošeg braka: više kontrole nad vlastitim životom, manje konflikata, nova poznanstva i odnosi, zbližavanja, mogućnosti, sposobnost da isprobate nove stvari i pratite snove koji su bili zanemareni u braku.

Postići sve što je navedeno nije lako. Dobro je obezbediti podršku prijatelja, porodice ili psihoterapeuta. Psihoterapeut vam može pomoći da redefinišete sebe, pružiti vam podršku i oslonac tokom ovog bolnog perioda i pomoći da otkrijete snage koje leže sakrivene u vama.

This image has an empty alt attribute; its file name is poplogo-700x525.jpg