Kako spasiti brak koji tone?

Brak je odnos koji se gradi tokom mnogih zajedničkih dana i godina. Stupanje u brak je naš aktivni izbor da volimo drugu osobu uprkos manama i nesavršenostima. U svakom braku postoje male i malo veće stvari koje partner radi a koje vremenom počinju da nam smetaju. Ako dozovolimo da se iz dana u dan nagomilavaju sitna ili krupna nezadovoljstva, vremenom bi brak koji godinama brižljivo gradite mogao biti ugrožen. 

Evo nekoliko saveta koji mogu da vam pomognu:

Najpre razmislite  o stvarima koje dobro funkcionišu

Verovatno nije baš sve loše u vašim odnosima. Ponekad je teško izdvojiti dobre stvari kada odnosi postanu toliko narušeni da se svakodnevna komunikacija svodi na kritikovanje i raspravu. Svi brakovi imaju svoje loše momente ali istovremeno,  u svakom braku postoji mogućnost da se okrenemo ka pozitivnim stvarima. Trudite se da svakodnevno razmišljate o pozitivnim aspektima vašeg braka, kada god pomislite nešto negativno o braku, odmah dodajte i jednu-dve pozitivne misli.

Preokrenite obrasce komunikacije

Ukoliko je komunikacija u braku ispunjena raspravom, kritikom, napadima, ironičnim komentarima…to je prvo što treba da iskontrolišete. Kada misli preokrenete u pozitivnom pravcu, okrenite i komunikaciju ka onoj pozitivnoj, bez ružnih reči i kritike. Videćete, i vi ćete se osećati bolje. Izbegavajte da “lovite” partnerove greške. Probajte da izgradite korektnu  komunikaciju bez ružnih reči.

Stavite svoju vezu na prvo mesto

Obe individue u braku treba da postave kao prioritet unapređivanje odnosa. Upitajte sebe: da li ulažem dovoljno truda u ovaj odnos? Nekim brakovima samo malo treba da se “podgreju”. Svakako je preporučljivo je da ponovo počnete da izlazite na sastanke ili da sami otputujete negde na vikend kako biste se ponovo zbližili. Tokom braka redovno praktikujte da odvojite vreme koje je samo vaše, pa makar obaveze dozvolile i samo par sati nedeljno.

Ne odustajte prerano od svog odnosa

Svako od nas ima neke loše navike, osobine, jednu dozu iritantnosti. Ako bi svi shvatili da bi sa svakim partnerom imali konflikte i nesuglasice oko nekih tema, da ne postoji idealan partner, to bi svakako doprinelo uspehu braka. Nema idealnog braka, braka bez problema. Važan je odnos koji partneri imaju prema bračnom problemu. Problemi bi trebali da ujedine partnere u pokušaju da se isti reše.

Da li računate na to da partner bude potpuno vaš u svemu?

…to može veoma otežati brak. Ne možemo očekivati da partner ispuni sve naše potrebe. Ako hoćemo da imamo dobar brak, trebalo bi da delimično zadržimo samostalnost i živimo dinamičnim životom koji uključuje socijalizaciju, prijateljstva i omiljene aktivnosti koje nam omogućavaju da svoj život živimo i uredimo kako mi želimo uz uvažavanje partnerovih želja. Kada ste zadovoljni sobom i svojim životom, mnogo vam je lakše vam da budete srećni i u vezi.

 Ne napuštajte bračnu postelju

Tokom noći, dok spavate, dešava se jedna razmena energije i stvara bliskost s partnerom sa kojim delimo zajedničku postelju. Kakav god problem da se dešava, ne napuštajte bračnu postelju. Ne odustajete lako od seksualnog života, trudite se da ga unapredite, isprobate nova iskustva, nađite priliku za sitne zagrljaje, razmenu nežnosti, čak i kada ste preumorni i prepuni obaveza…

Tražite pomoć

Nekad je i pored svog truda i dobre volje najefikasnije posetiti bračnog savetnika koji bi radio sa vama i vašim partnerom na rešavanju konketnih problema. Tražite preporuke prijatelja ili kontaktirajte jednog od naših POP –Personal online psychotherapy psihoterapeuta.

Ne odustajte olako od svog braka, odaberite ljubav!!!

This image has an empty alt attribute; its file name is poplogo-700x525.jpg