Deca i Korona: kako im objasniti situaciju?

Stigla je jesen. Tokom leta smo imali osećaj da se život delimično vratio u normalu. Sada se čini još bolnijim ponovno gubljenje “normalnog” života. Da li vam je poznato ovo osećanje? I mi, odrasli smo veoma umorni od ove situacije a možemo samo da zamislimo kako li se deca osećaju povodom svega ovoga?!

Odrasli su često u dilemi: Kako razgovarati sa decom o Koroni? Koliko deca treba da znaju? Kada ima smisla prećutati neke informacije?

Deca upijaju mnogo informacija iz svog okruženja. Ako im mi kao odrasli u koje imaju poverenja ne objasnimo šta se dešava, oni će verovatno stvoriti svoje vlastite predstave u glavama. Takve predstave, uz pomoć mašte, se lako mogu razviti u strah o kojem deca često ne žele ili ne mogu da pričaju.

Prilagodite informacije uzrastu deteta

Koliko ćete reći detetu o ovoj bolesti, prvenstveno zavisi od uzrasta deteta. Svako dete je, želeli mi to ili ne, već upoznato sa ovom temom. Sigurno je da ih mnogo toga interesuje tako da je važno iskreno im objasniti šta se dešava, naravno prilagođeno uzrastu deteta. Najmlađoj deci situaciju možemo predstaviti slikovito, poređenjem sa nekom bajkom koja će imati srećan kraj ako svi udružimo svoje snage protiv “strašnog i zlog” Kovida. Starijoj deci koja znaju šta je to bolest treba objasniti o kakvoj se bolesti radi ali ih zaštiti od vlastitih strepnji i straha. Trudite se da strah ne prenosite na dete, govorite smireno i ohrabrite dete da će sve najverovatnije biti u redu ukoliko se budemo pridržavali preventivnih mera. Ne pretrpavajte decu suvišnim informacijama u vezi simptoma, broja obolelih, umrlih, posledica kovida, već razgovoru smerite na poštovanje mera prevencije i zaštite ističući značaj nošenja maske, redovnog pranja ruku…

Zaštitite dete od suvišnih informacija

Ovo je lakše reći nego učiniti. Naravno da nije moguće dete potpuno izolovati od informacija. Međutim, vodite računa da informativne emisije u kojima se spominje broj obolelih i umrlih, prikazuju oboleli na bolničkom lečenju… gledate kada deca nisu u prostoriji, bez obzira na uzrast deteta. Kontrolišite koje sadržaje dete gleda putem interneta. Izbegavajte da pred detetom previše često razgovarate o Koroni, telefonom ili sa ukućanima. Trudite se da detetu dodatno pojasnite sadržaje koje je videlo i saznalo.

Dajte detetu neku značajnu ulogu

Tokom pandemije se od naše dece očekuje da podnesu velike životne promene. Potrebno je da im pomognemo da prođu kroz proces adaptacije. Dečja spremnost na kompromis i frustraciona tolerancija će biti mnogo veća ako razumeju zašto sad moraju da naprave toliko promena, odricanja i žrtvovanja. Trudite se da razgovarate sa decom o situaciji, koliko god je puta potrebno. Kao i kod odraslih, deca će da prihvate promene mnogo lakše ako imaju osećaj da na neki način doprinose radeći značajne stvari. Srećom, deca vole da budu mali pomagači. Dodelite im neke značajne uloge u domaćinstvu koje do sada nisu imali. Objasnite svojoj deci da je pred njima neki važan porodični zadatak koji će od sada samo oni da obavljaju. Koji će to zadatak biti, zavisi od interesovanja i uzrasta deteta. Trudite se da to bude aktivnost u kojoj je dete uspešno i koju voli. Pustite mašti na volju. Možete ponuditi listu “obaveza”, a da dete samo preuzme odgovornost za izbor i način realizacije. Važno je dete držati okupiranim i usmerenim na sadašnji trenutak.

Deca i karantin

Boravak u karantinu deci pada još teže nego odraslima. Teško im je objasniti zašto ne mogu u omiljeni parkić, u školu, vrtić ili na rođendan. Još je teže objasniti zašto niko ne sme da vam dođe u goste, čak ni najbliža komšinica, a pogotovo baka i deka. U ovakvoj situaciji je poželjno da se dodatno angažujete kako bi vreme provedeno u kući bilo ispunjeno raznovrsnim i korisnim aktivnostima. Boravak u karantinu ne znači da deca treba neograničeno da igraju igrice i koriste internet. Igrajte društvene igre zajedno, kuvajte zajedno, čistite zajedno, plačite i smejte se zajedno, za takve stvari priznajte, inače često niste imali dovoljno prilika i vremena.

Ako radite od kuće, napravite porodični tim

Ako radite od kuće, uključite i partnera i decu u ulogu zaposlenih. Napravite plan rada gde će svaki član imati svoja zaduženja. Zaduženja mogu biti vezana i za stvarne školske i poslovne zadatke ali i za one vezane za domaćinstvo. Pravite zajedničke pauze za kafu/čaj i doručak. Održavajte jednom dnevno sastanak porodičnog tima gde svako izveštava o realizovanim i planiranim aktivnostima. Deca treba da imaju utisak da im je dozvoljeno da donose odluke i daju svoj doprinos situaciji. Naravno, nagradite porodicu uveče đuskanjem uz muziku koju volite. Igranje uz muziku ima neko magično dejstvo koje možda ranije nismo ni uočavali.

I najvažnije, deci je dozvoljeno postavljanje pitanja!

Budite otvoreni za sva dečja pitanja. Iskoristite ovu priliku da budete edukatori svojoj deci, da ih naučite koliko je u teškim momentima značajno da se držimo zajedno kao porodica i društvo. Budite im pozitivan primer, pokažite kako se krize konstruktivno rešavaju. Naučite ih da je uzajamno pomaganje i podrška korisna veština za ceo život. A oni će vam to sigurno vratiti na najlepše moguće načine, zagrljajima, ljubavlju i pogledima punim poverenja.