Goethe, Telc, TestDaf, DSH – Koji sertifikati nemačkog jezika postoje i koji izabrati

Hoćeš da položiš kurs nemačkog, ali ne znaš koji sve postoje i koji da izabereš? U ovom tekstu ćemo ti pomoći da pronađeš onaj koji je najbolji za tebe. Pre svega, hajde da vidimo za šta ti je nemački jezik potreban. Poslodavac traži određeno znanje od tebe, želiš da otputuješ u Nemačku ili nešto treće – sve su to razlozi koji određuju koji od testova će ti najviše služiti.

Testovi nemačkog jezika se dele u 4 velike grupe. To su:

Nakon što smo utvrdili ove 4 grupe, sada ćemo da te približimo svakoj od njih.

Goethe test

Prvo što je važno napomenuti, kada je Goethe Test u pitanju, jeste da svi testovi Goethe Instituta prate evropski referentni okvir za jezike. Taj okvir za jezike ili nemački GeR (Gemeinsamer europäischer Referenzrahmen für Sprachen) sadrži smernice za objektivno opisivanje poznavanja jezika. On predstavlja osnovu za pripremu nastavnih planova i programa, za izradu nastavnih materijala i za izradu mernih instrumenata i standardizovanih testova.

Goethe sertifikat A1 (Start Deutsch 1 / Fin in Deutsch 1)

Na skali koja sadrži svih 6 nivoa, početni je A1, kao i u engleskom jeziku. On predstavlja elementarno poznavanje jezika. Ono još bitnije od ove informacije jeste šta to znači u praksi – da se predstaviš na nemačkom jeziku, da kažeš gde živiš i šta želiš, da poručiš hranu u restoranu i snađeš se u prodavnici. Sve što želiš reći osmišljavaš prethodno u glavi, a strah sa maternjim govornikom izaziva u tebi nelagodu. Na ovom nivou postoje dva sertifikata. Fit in Deutsch je sertifikat namenjen deci i tinejdžerima od 10 do 16 godina. Start Deutsch 1 namenjen je odraslima.

Goethe sertifikat A2  (Goethe Zertifikat A2 / Fit in Deutsch 2)

Ovaj nivo već pruža malo više mogućnosti pri ostvarivanju uspešne komunikacije, u odnosu na gorenavedeni A1 nivo. Možete dosta razumeti o svakodnevnim temama. Format testa dosta podseća na A1. Glavna razlika je u izboru tema. Takođe postoji sertifikat za decu i tinejdžere Fit in Deutsch A2 i za odrasle Start Deutsch 2. Što se tiče apliciranja za vizu radi spajanja porodice, ovaj nivo će ti biti dovoljan.

Goethe sertifikat B1 (Goethe Zertifikat B1)

Da bi mogao/la da položiš B1 nivo nemačkog jezika, ono što je potrebno jeste dobro poznavanje sistema nemačkog jezika, kao i samostalno snalaženje u svakodnevnim situacijama. Ovaj sertifikat koristiće ti za prijem na Studienkolleg (pripremna godina za studije), za dobijanje državljanstva kao i za posao. Poslovi su uglavnom na B1 nivou privatnog sektora, ako poslodavac smatra taj nivo dovoljnim. Test se polaže modularno, što znači da ako jedan deo testa ne uspeš da položiš, ne polažeš čitav test ponovo, već od tog dela.

Goethe sertifikat B2 (Goethe Zertifikat B2)

Da bi položio/la test moraš demonstrirati da si u mogućnosti da razumeš kompleksne sadržaje i apstraktne teme. Dalje moraš razumeti stručni diskurs i donositi zaključke na osnovu prednosti i mana. Ovaj nivo podrazumeva ostvarivanje komunikacije sa lakoćom, kao i neometanosti u interakciji.

Sertifikat B2 priznat je na nekim univerzitetima kao dovoljan, međutim na mnogima nije. S ciljem da saznaš koji nivo ti je potreban za koji univerzitet klikni ovde.

Što se apliciranja za posao tiče, položen ispit iz ovog nivoa je ono što ti treba. Za obavljanje delatnosti lekara, B2 je dovoljan da se otpočnu pregovori za posao. Od 2012. ovaj ispit postoji kao digitalna verzija, a takođe je i modularni, kao i gorenavedeni.

Goethe sertifikat C1 (Goethe Zertifikat C1)

Da bismo znanje jezika nazvali naprednim, ključni su brzina i sigurnost. Osim složenih i dugih tesktova potrebno je razumeti ironiju i šalu. Što se izražavanja tiče, ono je bogatije i fleksibilnije. Intonacija i izgovor zvuče kao izvorni jezik.

Mnogi univerziteti priznaju ovaj test za poznavanje jezika. Za obavljanje delatnosti lekara C1 je postao ustaljena praksa.

Goethe sertifikat C2  (GDS – Großes Deutsches Sprachdiplom)

Ovaj nivo predstavlja poznavanje nemačkog jezika na nivou maternjeg. To podrazumeva razumeti sve kada upališ televizor ili napisati esej od 900 reči, što znači da se nalaziš na najvišoj tački referentnog okvira za jezike, nivou C2. Univerziteti uglavnom traže ovaj nivo poznavanja jezika.

Ako želiš da polažeš neke od Goethe-ovih testova ili da saznaš više informacija o njima, poseti ovaj sajt.

Sertifikati iz nemačkog jezika – Telc Test

The European Language Certificates ili skraćeno Telc Gmbh sa sedištem u Frankfurtu nudi standardizovane testove iz nemačkog jezika, ali i iz drugih jezika. Telc testove možeš priložiti kao dokaz o poznavanju jezika za neke univerzitete, međutim ne za sve. Najbolje je direktno proveriti sa univerzitetom za koji si zainteresovan/a koji test je priznat i šta je sve potrebno za prijem na studije.

Što se dobijanja nemačkog državljanstva (B1) i spajanja porodice (A1 i A2) tiče, možeš priložiti Telc diplomu. Za medicinske tehničare dovoljan je (B1-B2 Pflege), lekari mogu polagati B2-C1 Medizin. Svi Telc testovi prate referentni okvir za jezike. Prema tome razlike su u odnosu na Goethe testove formalnog tipa. Poseti njihov sajt za detaljnije informacije.

Sertifikati iz nemačkog jezika – TestDaf

Test Deutsch als Fremdsprache (Test nemački kao strani jezik) ili kraće TestDaf je standardizovani test iz nemačkog jezika koji se obraća stranim studentima koji planiraju da upišu ili nastave studije u Nemačkoj. Osim toga priznat je kao dokaz o poznavanju nemačkog jezika za naučne projekte i akademska zanimanja.

Test pokriva poznavanje jezika od nivoa B2 do C1. Postoje tri ocene 3,4 i 5. Najbolja ocena je 5, najlošija 3. Kao i svaki centralizovani test i TestDaf ima četiri dela: slušanje, čitanje, pisanje i govor. Da bi stekao/la dozvolu za pohađanje bilo kog studijskog programa potrebna ti je prosečna ocena 4.

Sertifikati iz nemačkog jezika – DSH

DSH (Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang) je sertifikat koji ti omogućava da upišeš fakultet u Nemačkoj. Za razliku od TestDaf-a koji je standardizovani test nemačkog jezika, DSH organizuju sami univerziteti. U prevodu, gde god da polažeš TestDaf, struktura je ista, samo je sadržaj drugačiji. Kod DSH testa to nije slučaj, iako postoje opšte smernice. Najbolja ocena na testu je 3, što je najmanje 82 %. Najniža ocena je 1, između 57 i 66%. Ono što je bitno napomenuti jeste da se DSH može polagati samo u Nemačkoj. Izbor testa određuje pre svega svrha, pa onda cena i blizina test centra. Tako TestDaF u Srbiji teško može zameniti DSH. Za posao ili spajanje porodice uglavnom su najbolje dve opcije, a to su Goethe test i Telc test.

I za kraj

Može se reći da standardizovani testovi daju strukturu kako poslodavcu, tako i polaznicima koji uče nemački. Jedan od ovih testova je sigurno pravi izbor za tebe, ako želiš da odeš u Nemačku da radiš, studiraš ili nešto treće. Nadamo se da smo ti ovim tekstom pomogli da razumeš razliku između ovih testova, kao i da odlušiš koji je za tebe najbolji i najsigurniji izbor. Ako ti je potrebna priprema za bilo koji od ovih tekstova, kontaktiraj nas na office@lol.school ili se registruj i izaberi svog mentora! Srećno sa učenjem!

Zakaži probni čas