TOEFL, IELTS, CAE… Koji testovi postoje, kako izgledaju i koji izabrati

Žena sedi i piše

Faks je završen, posao pronađen. Osećaš se zbunjeno, kao da ne živiš, već životariš. Imaš osećaj kao da ne možeš da pronađeš svoj pravac. Negde u podsvesti ti kljuca misao kako bi bilo super da odeš u inostranstvo i oprobaš se sa životom tamo. Ono što može da učini da budeš ne jedan, već tri koraka bliže ostvarenju tog cilja jeste ono čime ćemo se baviti u ovom tekstu, a to su testovi engleskog. Ako planiraš da studiraš ili radiš na engleskom govornom području, ono što će ti biti potrebno jeste međunarodno priznati sertifikat jezika.

Ali, pre nego što dođemo do teme o samom testu, kao i odabiru istog, ono što prvo treba da utvrdimo jeste tvoj nivo znanja engleskog jezika.

Nivo znanja jezika

Jabuka na knjigama

Nivo znanja jezika se deli u tri velike celine, koje se potom dele svaka na dve manje. Tačnije, postoje nivoi A, B i C, koji se dele na A1 i A2, B1 i B2 i C1 i C2. Ti si sigurno ovde negde, samo još treba da utvrdimo gde tačno. A nivo predstavlja osnovni ili bazični nivo, u koji spadaju svi polaznici engleskog jezika. U zavisnosti od toga koliko su napredovali sa osnovnim elementima gramatike engleskog jezika, pripašće u A1 ili A2 grupu. Potom, B1 i B2 nivo predstavljaju naprednije znanje jezika, sa kojim je moguće sporazumeti se sa lakoćom, kao i određeno poznavanje gramatike i fonda reči. Ono što nam preostaje jeste C1 i C2 nivo koji predstavljaju najnaprednije znanje jezika, gde je C1 efikasna operativna sposobnost, a C2 majstorstvo ili stručnost jezika.

Utvrđivanje cilja

Lopta prolazi kroz koš

Prva stvar koju treba da uradiš jeste da kontaktiraš poslodavca i raspitaš se oko toga koji tačno nivo znanja od tebe traži i koji od ovih sertifikata zahteva kao dokaz tvog poznavanja engleskog jezika. Druga solucija jeste da kontaktiraš ambasadu zemlje u koju želiš da odeš i pitaš ih koji sertifikat i koju ocenu traže.

U utvrđivanju tvog nivoa znanja ti možemo pomoći mi! Kontaktiraj nas putem mejla na office@lol.school ili support@lol.school i mi ćemo ti dostaviti besplatan test koji će da utvrdi tvoj nivo znanja engleskog jezika.

Nakon što je tvoj nivo znanja uspešno utvrđen, ispod je tabela na kojoj možeš da vidiš gde se kotiraš trenutno, kao i koliko ti treba do više ocene, ako za to ima potrebe. TOEFL ima sistem bodovanja, dok IELTS ima ocene, koje označavaju određeni nivo.

NIVO i Cambridge sertifikatIELTSTOEFL
C2 – CPE9118-120
C2 – CPE8.5115-117
C1/C2 – CAE/CPE8110-114
C1 – CAE7.5102-109
C1 – CAE794-101
B2/C1 – FCE6.579-93
B2 – FCE5.5-664-78
B1/B2 – FCE4.5-553-63
B1441-52
B13.535-40
A2330-34
A12-2.519-29
A11-1.50-18

FCE je Kembridžov test namenjem osobama sa B2 nivoom znanja engleskog jezika. U slučaju da je tvoj nivo znanja B1, treba prvo da podigneš svoj nivo znanja na B2, zatim možeš da polažeš taj test.

FCE i CAE su sertifikati koji važe doživotno, tako da je odlična stvar što ne moraš ponovo da ih polažeš. Najčešće se traže za studiranje u inostranstvu i jedina razlika između njih je nivo znanja. FCE je dokaz da je tvoje znanje na B2 nivou, a CAE je nivo C1.

Postoje tri prolazne ocene, A, B i C. Znači, moraš da zadovoljiš ove standarde da bi dobio/la sertifikat.

Ako dobiješ A –  najvišu ocenu na FCE testu, automatski dobijaš nivo C1.

CAE i CPE su napredni testovi koji su namenjeni za C1 i C2 nivo, pa ako smatraš da poseduješ 100% spremnosti, možeš da se opredeliš za jedan od ova dva, u zavisnosti od toga da li je tvoje znanje C1 ili C2. Imaj u vidu da CAE i CPE testovi od tebe očekuju veliku spremnost, pa se opredeljuj za njih samo ako imaš potpunu samouverenost, kada je reč o tvom stečenom znanju.

Devojčica sluša muziku

Ovo je veoma bitna stavka zato što od tog sertifikata i te ocene zavisi koliko vremena će ti biti potrebno za pripremu i kako ćeš najefikasnije da pristupiš spremanju za sam test. Posebno je važno da ne žuriš da što pre nasumično odabereš neki od testova, potrošiš mnogo novca, dobiješ osrednju ocenu, a onda pokušaš opet. Ako ti je potrebna pomoć oko određivanja tvog nivoa znanja, kao i konsultovanje i pripremni kursevi za određeni ispit, odaberi nekog od naših mentora, koji će sa zadovoljstvom da ti pomognu da tvoje polaganje testa bude odrađeno sa što više znanja i elana i što manje uzaludno potrošenog novca.

Zašto neki od ovih testova?

Super je sve ovo, ali verovatno se pitaš – zašto su ovi testovi zapravo dobri? Odlični su ako imaš višak vremena za usavršavanje svog engleskog i potreban ti je dokaz o poznavanju jezika koji ćeš moći da priložiš kad god situacija to od tebe zatraži. Poslodavci kod nas takođe znaju za ove sertifikate, pa čak i ako ostaneš u Srbiji, biće ti od koristi. Neki od njih (FCE,CAE) su doživotni, tako da je potrebno da ih uspešno završiš samo jednom, nakon čega ih imaš za ceo život, kao potvrdu svog znanja engleskog jezika.

Žena baca knjige oko sebe

Vrste testova

Nakon što smo utvrdili nivoe znanja, hajde da vidimo koji to sve tipovi međunarodno priznatih testova postoje i koji su za šta najbolji. Prilikom istraživanja, makar i površnog, sigurno si naišla na pojmove poput CAE, IELTS, TOELF, itd. Naime, to su testovi koji su međunarodno priznati i koji, zajedno sa FCE predstavljaju međunarodno priznate testove od kojih će jedan biti onaj koji će tebi otvoriti vrata u svet i omogućiti rad u inostranstvu. A sada ćemo pojedinačno da objasnimo svaki.

Devojka piše

Sertifikati koji se najčešće traže za rad, a često i studiranje u inostranstvu jesu TOEFL i IELTS.

Zajedničko za oba jeste to što važe 2 godine. Ono što bi bilo dobro za tebe jeste da ih polažeš par meseci pre nego što ti zatrebaju.

Razlika između njih jeste ta što se TOEFL najčešće traži od strane univerziteta, zbog veće količine akademskog sadržaja, dok se IELTS više traži kada je u pitanju imigracija, iako postoje ustanove koje prihvataju oba.

FCE

Međunarodno priznat sertifikat na nivou B2 (viši srednji nivo). Na ovom nivou znanja možeš se služiti engleskim jezikom u poslovnim situacijama  ili pratiti predavanja na fakultetu. Priznaje se na nekim univerzitetima u Velikoj Britaniji i drugim zemljama, a potreban je i kao dokaz o nivou znanja prilikom zapošljavanja u stranim kompanijama.

Polaže se u organizaciji Britanskog saveta. FCE možeš polagati i u Novom Sadu, nekoliko puta godišnje. Sam ispit se sastoji od 4 dela, to su čitanje i upotreba engleskog, pisanje, slušanje i komunikacija.

IELTS

Međunarodno priznat sertifikat koji ti je potreban ako želiš da studiraš na nekom od univerziteta u Evropi, Australiji ili SAD ili za dobijanje radne dozvole ili emigraciju u evropske zemlje, Kanadu, Australiju ili Novi Zeland.

Postoje dve vrste testa IELTS – Akademski (Academic), na kojem se ocenjuje spremnost za studije na diplomskom ili postdiplomskom nivou i Opšti (General Training), na kojem se ocenjuje sposobnost kandidata da se snađu u svakodnevnim životnim situacijama.

Ono što je preporučljivo jeste da se pre prijave za ispit raspitaš na univerzitetu ili u ambasadi koji od testova treba da polažeš i koju prosečnu ocenu treba da postigneš.

Kockice sa slovima

Testom se vrši provera sve četiri jezičke veštine: slušanja, čitanja, pisanja i govora. Opšti i Akademski IELTS razlikuju se po zadacima za čitanje i pisanje, dok su slušanje i usmeni deo ispita isti za obe vrste.

Na IELTS ispitu ne postoji prolazna ocena, jer to nije ispit koji možeš položiti ili pasti. Dobićeš ocenu koja pokazuje koliko dobro znaš engleski. Od tvog poslodavca ili fakulteta na kojem ćeš studirati zavisi koja ocena tebi treba.

IELTS sadrži opšte teme i svakodnevne situacije, s tim da slušanje može biti teže jer ćeš odgovore zapisivati dok ide snimak. Na čitanju zapisuješ cele odgovore što znači da moraš da znaš tačno kako se reč piše.

Ispit se polaže u Britanskom savetu u Beogradu, a svoje rezultate možeš podići 13 dana nakon polaganja. Važnost rezultata je dve godine. Bodovanje testa je označeno poenima od 0 do 9.

TOEFL

Standardizovani ispit kojim se proverava tvoj nivo znanja engleskog jezika, u slučaju da ti on nije maternji. Ovaj ispit se priznaje na više od 8500 koledža i univerziteta u preko 130 zemalja na svetu, uključujući  Australiju, Kanadu, SAD, Britaniju.

On ispituje sve četiri jezičke veštine potrebne za efektnu komunikaciju: govor, slušanje, čitanje i pisanje. Akcenat je na korišćenju engleskog jezika u komunikativne svrhe.

Kod TOEFL-a zadaci se zaokružuju, što znatno olakšava test. Na TOEFL ispitu ne dobijaš ocenu, već broj poena koji pokazuje koliko je visoko tvoje znanje engleskog. Prvi korak je provera broja poena koji ti je potreban, kada je poslodavac u pitanju.

Ruka osobe koja rešava test

Rezultati su dostupni na Internetu 15 radnih dana nakon polaganja testa. Maksimalan broj poena koji možeš dobiti je 120.

Polaže se par puta mesečno u nekoliko mesta u Srbiji, a centri se nalaze u Beogradu, Subotici i Nišu.  Ako želiš da proveriš raspored, potrebno je da na sajtu www.toefl.org izabereš link “Register” i na sledećoj stranici izabereš lokaciju testiranja. Na taj način možeš proveriti datum održavanja ispita na lokaciji koja ti najviše odgovara.

Ono što je možda mana je to što su teme mahom akademske, najčešće stručna predavanja i slušanje traje duže. Eseji se kucaju na kompjuteru, gde se od tebe očekuje da imaš bar prosečnu brzinu kucanja. Što se govornog dela testa tiče, odgovori se snimaju i posle pregledaju.

CAE

Međunarodno priznat ispit čija diploma pokazuje da možeš tečno govoriti engleski jezik u velikom broju situacija, pored razumevanja kompleksnijih tema. Polaznici koji završe pripremu za CAE mogu da se služe jezikom i na profesionalnom nivou. Polaže se u organizaciji Britanskog saveta.  Može se  polagati i u Novom Sadu, nekoliko puta godišnje.

Žena na klupi sa telefonom

Sam ispit se sastoji od 5 delova, a to su:

CELTA

Ovaj kurs odličan je za tebe ako nemaš ili imaš malo iskustva kada je reč o nastavi engleskog jezika, a takođe i ako već predaješ engleski jezik, ali bez zvaničnih kvalifikacija.

Uslovi koje treba da ispunjavaš, ako se odlučiš za ovaj test su:

Kurs je intenzivan i zahteva posvećenost učenju. Na njemu ćeš, pre svega, usavršiti svoj engleski jezik, razviti senzibilitet potreban za prepoznavanje individualnih potreba svakog učenika, upoznati se sa principima i praksom efektivnog predavanja engleskog jezika, razviti osnovne veštine za predavanje odraslima, kao i naučiti da prepoznaš i koristiš odgovarajuće resurse i materijale za nastavu.

Ocene rada polaznika na kursu daje spoljni ocenjivač Kembridž univerziteta. 
Uz sertifikat se dobija i pisani izveštaj koji ukazuje na tvoje prednosti i slabije strane. Sertifikat i izveštaj šalju se otprilike mesec dana pošto su rezultati overeni od strane Kembridž univerziteta.


I za kraj

Kada saznaš koji sertifikat ti treba, kao i koja ocena,  proveri svoj nivo znanja jezika, a potom se odluči za pripremu polaganja testa. Ako si u nedoumici ili imaš neke nejasnoće vezano za stepen svog znanja, javi nam se na office@lol.school ili support@lol.school i poslaćemo ti besplatan test za utvrđivanje tvog nivoa. Nadamo se da smo ti ovim tekstom pomogli u ostvarenju tvojih ciljeva i ako je tvoj naredni korak odabir nekog od ovih tekstova, želimo ti sreću i uspešno polaganje!

Možeš takođe i da se opredeliš za besplatni probni čas sa nekim od naših mentora engleskog jezika i u slučaju da ti se sviđa način rada opredeliš za kurs pripreme za neki od gorenavedenih testova, kako bi on bio položen sa visokom ocenom kao od šale!

ZAKAŽI PROBNI ČAS