Evo šta je potrebno za odlazak u Nemačku

Za odlazak bilo gde, posebno s ciljem da radite u toj zemlji, potrebno je dobro se informisati i pripremiti. Ako hoćete da odete da radite u Nemačkoj, a niste sigurni šta vam je sve potrebno od dokumentacije, prva stvar od koje polazite jeste vremenski period boravka u toj zemlji. Zato je prvo pitanje: Da li je planirani period boravka duži ili kraći od 90 dana? Od ovoga zavisi da li vam je potrebna viza ili ne.

Da li vam treba viza

Ako odlazite u Nemačku na manje od 90 dana, viza vam za to ne treba. Jedino što vam je za to neophodno jeste biometrijski pasoš. Ono što će verovatno da traže od vas pored pasoša jesu karta, garantno pismo, pismo firme kod koje idete na razgovor, dokaz za osnov putovanja i sl. Pored toga, morate kod sebe da imate dovoljnu količinu novca za period koji planirate da ostanete. Kada je u pitanju Nemačka, ta suma iznosi 45 evra po danu. Razlog za to jeste da Nemci mogu biti sigurni da nikome nećete da budete na teretu, pre svega njima.

Dokumenta za vizu predaju se u Nemačkoj ambasadi. Bitno je napomenuti da vizu možete da izvadite isključivo u svojoj matičnoj zemlji. Ako ste iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore ili neke druge zemlje regiona, ne postoji način da se viza izvadi npr. iz Nemačke.

Državljani Republike Srbije koji žele da rade u Nemačkoj, moraju da imaju vizu kako bi ušli u zemlju, kao i državljani bilo koje druge zemlje regiona. Na osnovu vize stiču pravo da uđu u Nemačku, gde im se na licu mesta izdaje boravišna dozvola u skladu sa svrhom njihovog odlaska.

Proces dobijanja vize nije kratak i brz.

Kako biste dobili termin za predaju dokumenata, potrebno je da čekate najmanje 9 meseci, a nakon toga i odgovor ambasade (10-12 nedelja).

Kako da zakažete termin za predaju dokumenata za vizu

Da biste zakazali termin za predaju dokumenata za vizu, potrebno je da odete na njihov sajt.

Zbog trenutne situacije sa koronavirusom, putnici koji dolaze iz Srbije u Nemačku moraju da poseduju potvrdu da nisu zaraženi virusom kovid 19 prilikom ulaska u Nemačku, da digitalnim putem prijave svoj ulazak i da idu u samoizolaciju. Što se tiče putnika koji avionom idu za Nemačku, u obavezi su da već prilikom izlaska iz Srbije poseduju negativan test na kovid 19. Za više informacija o tome kliknite OVDE.

Obrazac zahteva možete da nađete na njihovom sajtu, a popunjavate ga na NEMAČKOM jeziku i predajete ga u dva primerka. Obrazac popunite čitko i tačno. Ako niste sigurni da možete samostalno da ga popunite, postoje agencije u blizini ambasade koje mogu to da učine za vas uz određenu naknadu.

Bitno je obratiti pažnju na neke od sledećih stvari:

  1. Za koga želite da zakažete termin – za sebe lično ili za vašeg partnera/decu?
  2. Za koliko osoba tražite termin?
  3. Koji brojevi pasoša su vam potrebni za registraciju?
  4. Povedite računa o pravopisu i da ne pravite greške prilikom pisanja.
  5. Koju mejl adresu navodite?

Zajedno sa popunjenim obrascima nosite i svu potrebnu dokumentaciju koja se traži za vaše zanimanje i to onako kako je propisano. To podrazumeva da za neka zanimanja morate da imate nostrifikaciju, prevod i sl.

Dokumenta koja predajete zavise od vaše kvalifikacije sa kojom ćete da radite.

Apliciranje za posao stručnog medicinskog osoblja, kao i posao negovanja starih i bolesnih

Ako aplicirate za posao stručnog medicinskog osoblja ili posao  negovanja starih i bolesnih, ono što će vam biti potrebno jesu PASOŠ (zajedno sa dve kopije svih stranica koje su bitne; imajte na umu da pasoš mora da važi još 3 meseca nakon isteka vize), DVA OBRASCA ZA ZAHTEV (popunjavate ih čitko i na nemačkom jeziku), TRI FOTOGRAFIJE (veličine za pasoš; ne smeju biti starije od 6 meseci), TAKSA (75 evra), POTVRDA O OSIGURANJU (original sa dve kopije), UGOVOR O RADU (takođe original sa dve kopije; pored toga navodite vrstu, opis i trajanje planirane delatnosti, radno mesto, nedeljno radno vreme, bruto zarade za vreme i nakon isteka probnog rada, mesto i datum sastavljenog ugovora, kao i potpise obe ugovorne strane), POTVRDA O ZNANJU NEMAČKOG JEZIKA (original i dve kopije; sertifikat nivoa B1, neophodno da bude izdato od strane Geteovog instituta, Austrijskog kulturnog instituta u skladu sa ÖSD ili škole za učenje stranih jezika koja je sertifikovana za Telc), kao i IZVOD IZ TRGOVINSKOG REGISTRA (o ovome više reči na dnu stranice).

Apliciranje za poslove bez kvalifikacija

Ako je posao za koji želite da aplicirate takav da ne zahteva nikakve kvalifikacije, ono što će biti potrebno da imate jesu PASOŠ (zajedno sa dve kopije svih stranica koje su bitne; mora da važi još 3 meseca nakon isteka vize), DVA OBRASCA ZA ZAHTEV (popunjavate ih čitko i na nemačkom jeziku), TRI FOTOGRAFIJE (veličine za pasoš; ne smeju biti starije od 6 meseci), TAKSA (75 evra), POTVRDA O OSIGURANJU (original sa dve kopije), LISTING PENZIJSKOG OSIGURANJA (sa dve kopije, bez prevoda), UGOVOR O RADU (takođe original sa dve kopije; pored toga navodite vrstu, opis i trajanje planirane delatnosti, radno mesto, nedeljno radno vreme, bruto zarade za vreme i nakon isteka probnog rada, mesto i datum sastavljenog ugovora, kao i potpise obe ugovorne strane), POTVRDA O ZNANJU NEMAČKOG JEZIKA (original i dve kopije; sertifikat nivoa B1, neophodno da bude izdato od strane Geteovog instituta, Austrijskog kulturnog instituta u skladu sa ÖSD ili škole za učenje stranih jezika koja je sertifikovana za Telc), IZVOD IZ TRGOVINSKOG REGISTRA (o ovome više reči na dnu stranice) i POTVRDA O KVALIFIKACIJI (original sa dve kopije).

Apliciranje sa srednjom stručnom spremom

Ako aplicirate sa srednjom stručnom spremom, dokumenta koja su vam potrebna su PASOŠ (zajedno sa dve kopije svih stranica koje su bitne; imajte u vidu da pasoš mora da važi još 3 meseca nakon isteka vize), DVA OBRASCA ZA ZAHTEV (popunjavate ih čitko i na nemačkom jeziku), TRI FOTOGRAFIJE (veličine za pasoš; ne smeju biti starije od 6 meseci), TAKSA (75 evra), POTVRDA O OSIGURANJU (original sa dve kopije), LISTING PENZIJSKOG OSIGURANJA (sa dve kopije, bez prevoda), UGOVOR O RADU (takođe original sa dve kopije; pored toga navodite vrstu, opis i trajanje planirane delatnosti, radno mesto, nedeljno radno vreme, bruto zarade za vreme i nakon isteka probnog rada, mesto i datum sastavljenog ugovora, kao i potpise obe ugovorne strane), POTVRDA O ZNANJU NEMAČKOG JEZIKA (original i dve kopije; sertifikat nivoa B1, neophodno da bude izdato od strane Geteovog instituta, Austrijskog kulturnog instituta u skladu sa ÖSD ili škole za učenje stranih jezika koja je sertifikovana za Telc), IZVOD IZ TRGOVINSKOG REGISTRA (o ovome više reči na dnu stranice), LICENCA ZA BAVLJENJE POSLOM (nostrifikacija licence od strane nemačkih organa. Rešenje o nedostatku kompetencija i neophodnosti postizanja dodatnih kvalifikacija u cilju priznanja istovetnosti u inostranstvu stečene diplome) i  POTVRDA O KVALIFIKACIJI (original sa dve kopije.  Diploma o stečenom srednjem stručnom obrazovanju sa apostilom na originalu i prevodom na nemački jezik overenim od strane sudskog tumača; kao i radna knjižica, ukoliko je posedujete, bez prevoda)

Kada je reč o izvodu iz trgovinskog registra, on se ne podrazumeva kao obavezna stavka, ali se u najvećem broju situacija traži naknadno. To produžava period rešavanja vize, pa je samim tim preporučivo predati ga odmah, zajedno sa drugim dokumentima.

Preuzimanje vize

Ako se desi da vam je prilikom predaje za vizu vraćen pasoš, proverite na listi da li i kada možete da ga preuzmete.

Na listi se nalazi:

  1. Bar kod vašeg zahteva
  2. Dan i vreme kada treba da dođete u vizno odeljenje
  3. dokumenta koja su vam neophodna
  4. datum početka važenja vize

Velike su šanse da ćete morati da ponesete obavezno zdravstveno osiguranje koje važi od datuma preuzimanja vize. Ovo je obavezna stavka za ulazak u Nemačku.

Listu možete naći na sajtu nemačke ambasade u odeljku PREUZIMANJE VIZE, na dnu stranice.

Jezik i posao

Što se poslova u Nemačkoj tiče, najtraženija su tzv. MINT-zanimanja. Kada se prevede sa nemačkog, ova skraćenica označava zanimanja vezana za matematiku, inžinjerske poslove, prirodne nauke i IT-sektor. Pored njih, poslovi u kojima Nemci imaju deficit radnika jesu operativna/medicinsko-tehnička asistencija, stručno staranje o bolesnim licima, nega bolesnih lica (bez kvalifikacije), nega starih lica, mehatronika, tehnika automatizacije, građevinska elektrika, elektromašinska tehnika, vodoinstalacije itd.

Što se jezika i sertifikata tiče, za većinu ovih zanimanja potrebno je imati A2 nivo znanja. Za medicinske radnike postoji otvoren konkurs na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje  i traže se  medicinske sestre ili tehničari opšteg ili pedijatrijskog smera. Uslovi su minimum srednja medicinska škola (IV stepen), znanje nemačkog na minimalno A2 nivou, poželjno je imati i B1 ili viši nivo, u tom slučaju imate prednost u odnosu na one koji imaju niži nivo jezika. Za posao negovatelja starih, koji je, takođe, u velikom deficitu i biće u sve većem, potrebno je najčešće imati završen A2 nivo.

U slučaju da ne pripadate nijednoj od ovih kategorija, možete samostalno tražiti posao preko oglasa i kada ga nađete, podneti zahtev za dobijanje boravišne dozvole. Možete takođe tražiti vizu od šest meseci za traženje posla. Za to vreme je potrebno da imate fakultetsku diplomu i dovoljno sredstva da se samostalno izdržavate, jer nećete smeti da radite. Kada nađete posao, možete da podnesete zahtev za dobijanje određenih papira. Ako imate već kokretnu ponude od strane poslodavca iz Nemačke, možete podneti zahtev za tzv. Plavu kartu, koja je mešavina boravišne i radne dozvole, ali samo ako vam je godišnji bruto dohodak veći od 48.400 evra godišnje.

I za kraj

Ovo je ono što je potrebno da znate, pre nego što počnete da se pripremate za odlazak u Nemačku. Imajte na umu da se ove informacije odnose konkretno na ovu državu, s tim da je i kod ostalih evropskih zemalja vrlo slično. U slučaju da ovo čitate ne u svrhe puke edukacije, već s ciljem da odete u Nemačku da radite, nadam se da sam vam ovim informacijama olakšao pripremu za odlazak i u tom slučaju – želim vam sretan put i puno uspeha!

Zakaži probni čas