Kako sam ja naučio engleski

Privatne škole, internet, filmovi i bindžovanje serija samo su neki od načina na koje se aktivno (ili pasivno) može upiti jezik. Kada je reč o engleskom, ne postoji tačka na svetu na kojoj vas neće razumeti, ako se njime poslužite. Naravno, ako pristupim ovome malo realnije, postoje neke države koje veoma drže do svoje kulture i jezika, pogotovo ako je taj jezik široko rasprostranjen u svetu. Tu vas možda neće razumeti, ali budimo realni – engleski se danas ni ne vodi kao strani jezik koji je poželjan, već onaj koji je neophodan.

Osnovni vokabular i slušanje

Učio sam ga u osnovnoj školi. Potom nastavio u srednjoj. U kontaktu sam sa engleskim 12 godina. Ali, da li je to dovoljno da se jezik nauči?

U prvoj fazi učenja ovog jezika susretao sam se sa osnovama i najjednostavnijim rečnikom. Pored toga, dosta sam slušao nastavnika i vršnjake, dok su komunicirali na engleskom. U početku nisam razumeo ništa što govore. Uporedo sa tim radio sam na proširivanju svog vokabulara, gde sam mogao da razumem samo ono iz sopstvene rečničke rezerve. Kako sam unapređivao svoj vokabular, sve više sam razumeo ono što čujem.

Cartoon Network, koji nema titlove, jednostavno je navodio svu decu, pa i mene da se zapitam šta je to Samuraj Džek govorio Akuu, dok se neumorno borio sa njim iz epizode u epizodu ili Deksterova sestra njemu, nakon što joj spremi zvrčku.

Jezik se odlično usvaja onda kada se ne trudimo da ga učimo, već se služimo njime kroz razonodu.

U srednjoj školi sam se donekle dobro snalazio na engleskom. Ništa spektakularno, ali voleo sam deo časa sa konverzacijom. Razumeo sam kraće rečenice, ali ništa komplikovanije nisam. Shvatao sam da, ako želim da ovladam tim jezikom, moraću više da se potrudim. I tako je i bilo.

Privatne škole

Na prvoj godini faksa upisao sam engleski u privatnoj školi, shvativši da će mi taj jezik biti neophodan, šta god radio i gde god bio. Našao sam jednu privatnu školu, koja mi je u tom trenutku bila pristupačna. Relativno udaljena od mesta stanovanja, ponekad mi je delovala kao da je na kraju sveta, što zbog gužve koja te iscrpi sama po sebi, što zbog toga što sam dosta vremena gubio u danu na spremanje, odlazak, boravak tamo i vraćanje kući.

Bez obzira na to što mi se 1 na 1 online rad sa mentorom pokazao kao efikasniji metod, dobra strana pohađanja kursa engleskog u privatnoj školi bila je komunikacija sa grupom, razmenjivanje interesovanja i događaja u našim životima. Upoznao sam neke strava ljude, stekao prijatna iskustva i igrao zanimljive društvene igrice na engleskom tokom slobodnih časova!

Kopiranje izraza

Nakon što sam počeo da bindžujem serije, u kojima je najpostojaniji upravo jezik svakodnevnog govora, počeo sam da kopiram izraze, koji mi ostave neki utisak. Tako sam stvarao šablone u glavi, u koje sam posle svrstavao neke druge, slične fraze, koje bih rekao na isti način. Tako sam počeo da razmišljam na engleskom.

Online kursevi

Najzad dolazim do poslednje faze svog učenja engleskog jezika. U nekom trenutku testirao sam svoje znanje jezika i uvideo da sam B1 nivo. To nije loše, s obzirom da nisam ulagao preterano mnogo truda u učenje engleskog, već je on uvek postojao tu negde, prisutan iz senke svega što me okružuje.

Ali, u nekom trenutku sam uvideo da sve to što sam tokom svih ovih godina upio, jesu samo fragmenti ili puzle tog jezika, koje sada treba neko da sklopi u jednu savršenu celinu. Tu sam se odlučio za online kurs engleskog jezika. To je koncept koji je relativno svež, a o njemu sam bio informisan na površnom nivou. Kada sam zaronio dublje, shvatio sam da je to jedna potpuno nova sfera u učenju jezika.

Naime, prva stvar koja me je oduševila bila je mogućnost odabira rada 1 na 1 sa mentorom. Tu je i izbor termina koji meni najviše odgovara, a dužina od 25 do 55 minuta, koja je u poređenju sa prethodnim iskustvom znatna ušteda vremena. Osetio sam da imam potpunu kontrolu nad svojim vremenom i ono još bitnije – da je mentor zaista tu zbog mene, a ne obrnuto.

I kako sam ga na kraju naučio?

Odgovor je jednostavan. Prepustio sam mu se. Engleski je toliko postojan i prisutan, da je potrebno samo da mu date priliku. Ili možda da je date sebi – da se ne obeshrabrujete uz stavove kako jezici nisu za vas jer ,,nemate osećaj’’ već da se oprobate. Metoda je mnogo, od online kurseva, privatnih škola, aplikacija poput Duolingo, Beelingu za čitanje, HelloTalk za razgovor i još mnogih drugih. A ako ste za online metodu učenja, odaberite neke od naših mentora engleskog jezika koji će s vama raditi onako kako vi to želite i onda kada to vama odgovara.

Zakaži probni čas