Gde se priča nemački i šta te zemlje čini posebnima

Sigurno se svako ko je ikad poželeo da uči nemački zapitao gde se sve on govori? Nemački je jedan od 10 najčešće korišćenih jezika na svetu. Šest zemalja u Evropi koristi nemački kao zvanični jezik, a to su: Nemačka, Austrija, Švajcarska, Belgija, Luksemburg i Lihtenštajn.

Ovo su neke zanimljivosti koje možda niste znali o ovih 6 zemalja

Nemačka, prva od 6 veličanstvenih

Besplatni univerziteti, visok kvalitet obrazovanja, kulturološka raznolikost – to su neki od hajlajtova ovog evropskog giganta. Međutim, Nemačka je mnogo interesantnija nego što ste možda do sad mislili.

U Nemačkoj postoji više od 80 miliona govornika nemačkog jezika. U ovoj zemlji trećina površine prekrivena je šumama. Ovolika površina u svom uređenju krije zanimljivu činjenicu. Naime, Nemačka je federacija sa 16 država-pokrajina. Svaka ima svoj ustav, i većinski su autonomne kada je u pitanju njihova unutrašnja organizacija. Na opštinskom nivou, podeljena je na 403 distrikta (Kreise).

Što se saobraćaja tiče, 65% autoputeva (Autobahn) u Nemačkoj nema ograničenje brzine. Berlinska glavna železnička stanica (Berlin Hauptbahnhof) je najveća železnička stanica u Evropi.

Kad je reč o obrazovanju, univerziteti su besplatni za sve. Pre nego što kandidat počne sa studiranjem, mora dokazati da ima dovoljno novca. On mora da ima tzv. „Dokaz o finansiranju“. Najčešće se zahteva suma od 8.000 evra za godinu dana.

Za razliku od usamljenijeg Lihtenštajna, Nemačka se graniči sa čak 9 zemalja,a  to su: Danska, Poljska, Češka Republika, Austrija, Švajcarska, Francuska, Belgija, Luksemburg i Nizozemska (Holandija).

Možete li da zamislite državu sa 20 000 zamkova? Onako je kako ste i pretpostavili, Nemačka je ta!

Ona ima najveću stopu reciklaže na svetu i to čak 56.1% (2016). Kada su hrana i piće u pitanju, Nemačka ni tu ne zaostaje sa brojkama. Više od 1200 pivara se nalazi unutar njenih granica. One proizvode oko 5000 vrsta piva. A takođe postoji i više od 300 vrsta hleba.

Nemačka je prva država u svetu koja je preuzela letnje računanje vremena. Kada pominjemo vreme, ne možemo, a da ne spomenemo najveći kukavica sat na svetu lociran u Tribergu u Nemačkoj. Star je otprilike 100 godina, a restauracijom je od prvobitne veličine povećan čak 60 puta. Ptičica je dugačka nešto više od četiri metra, a teška čak 150 kilograma. Ceo sat visok je 8 metara i nešto više od 7 metara širok.

Najuža ulica na svetu, Spreuerhofstrasse, nalazi se u Nemačkoj. Prolaz širok 31 centimetar između dve kuće u Rojtlingenu, gradu u nemačkoj saveznoj državi Baden-Virtemberg, sagrađen je 1726.

Austrija, druga najveća država sa Nemačkim kao zvaničnim jezikom

Ova prelepa država ima oko 8 miliona govornika nemačkog jezika, a skoro ¼ čitavog stanovništva živi u Beču, njenoj prestonici. Beč predstavlja evropsku prestonicu klasične muzike. Tri bečka klasika ili Prva bečka škola jeste ime koje se koristi za tri kompozitora iz perioda klasicizma u evropskoj klasičnoj muzici koji su ostavili ogroman umetnički doprinos u Beču krajem 18. veka, a to su Jozef Hajdn, Volfgang Amadeus Mocart i Ludvig van Betoven.

U Beču se nalazi palata Šenbrun, jedan od najvažnijih kulturnih spomenika u Austriji, a od 1960-ih takođe jedna od glavnih turističkih atrakcija u Beču. U sklopu ovog lokaliteta nalazi se zoološki vrt Tiergarten Schönbrunn, koji predstavlja najstariji zoološki vrt na svetu. Osnovan je 1752. godine.

Kada pominjemo ovaj predeo, u geografskom smislu ne smemo zaobići najviši planinski masiv u Evropi, Alpe. Oni izazivaju oduševljenje svih koji imaju priliku da odu i licem u lice se susretnu sa njihovim visinama i vrhovima. Najveća ledena pećina na svetu, Eisriesenwelt, nalazi se upravo na njihovom austrijskom delu.

Švajcarska

Švajcarska je mala država u srcu Zapadne Evrope. To je zemlja prirodnih lepota, među kojima dominiraju planinski vrhovi, travnate doline i impresivno čista jezera, kojih u njoj ima više od 1500. Broji oko 4,6 miliona govornika nemačkog jezika.

Da li ste znali da su Švajcarska i Vatikan jedine države na svetu sa kvadratnim zastavama?

Najveći evropski centar za fiziku čestica, CERN (Evropska organizacija za nuklearno istraživanje), nalazi se u blizini Ženeve.

Za sve ljubitelje kafe, Švajcarska kompanija Nestléje lansirala Nescafe 1938. godine. Oni su prvi došli na ideju instant kafe. Sad znate odakle potiče mnogima omiljena kafa. A ne smemo da zaboravimo ni ljubitelje čokolade. Švajcarska je jedan od njenih vodećih izvoznika. Može se reći da proizvodi najveću količinu čokolade na svetu.

Prema istraživanjima, Švajcarska je druga zemlja na svetu sa najdužim životnim vekom.

Koliko god na prvu čudno zvučalo, u Švajcarskoj je ilegalno posedovati samo jednog ljubimca. To je zato što svi ljubimci moraju da budu u paru, kako ne bi bili usamljeni.

Alpi i kad je reč o Švajcarskoj imaju svoje dominantne brojke i ,,naj’’ prefikse. Naime, Gotthard tunel je najduži i najdublji šinski tunel na svetu. Dugačak je 57 kilometara i nalazi se ispod Alpa.

Luksemburg

Ima oko 400 000 govornika nemačkog jezika.

Svi znaju da je Luksemburg bogata i stabilna država, ali da li ste znali da ima najmanju stopu nezaposlenosti u Evropi? On nudi drugi po redu najveći iznos minimalne zarade na svetu, čak 2.071€ mesečno. Takođe, ima najveći Bruto domaći proizvod (GDP) na svetu po stanovniku.

U njemu je zabeležena najviša stopa vlasnika automobila na svetu. S tim u vezi, gorivo u Luksemburgu je jedno od najjeftinijih u Evropskoj Uniji.

Kada su vina u pitanju, postoji  jedna zanimljiva činjenica o njima. Reč je o restoranu Chiggeri u Luksemburgu, koji ima najveću listu prodajnih vina na svetu (čak 2200 vrsta).

U Luksemburgu su čak 43% stanovništva imigranti.

Belgija

Broji oko 75 000 govornika nemačkog jezika.

Kada smo pričali o Švajcarskoj, spomenuli smo čokoladu. Ali, kada je reč o Belgiji, ona je njen neizostavni deo. Da li ste znali da internacionalni aerodrom u Briselu ima najveći broj prodatih čokolada na svetu? Ne poznajem osobu koja ne voli french fries. Da li ste znali da su Belgijanci upravo ti koji su izmislili pomfrit?

Svi nekad poželimo spa tretman, ali da li ste se pitali odakle reč ,,spa’’ potiče? Tako je, iz Belgije, a vlasnik imena je grad Spa.

I Belgija, kao i ostale države nemačkog jezika, ima svoje zanimljivosti jedinstvene za ovo područje. Naime, ona drži svetski rekord najdužeg vremena bez vlade, a prva zgrada Berze u svetu sagrađena je u belgijskom gradu Briž. Belgijski obalni tramvaj je najduža tramvajska linija na svetu i dugačak je čak 68 kilometara. Najveći festival peščanih skulptura na svetu, Disney Sand Magic, održava se u Belgiji.

Poslednji, ali ništa manje interesantan – Lihtenštajn

Ima otprilike 35 000 govornika nemačkog jezika.

Ovde nije reč o kvadratnoj zastavi, već o malo drugačijem slučaju. Lihtenštajn i Haiti su nenamerno kreirali identičnu nacionalnu zastavu. Lihtenštajn je dodao krunu na svoju nakon godinu dana.

Kada je reč o sportu, on je jedina zemlja koja je osvojila medalje na zimskim olimpijskim igrama. Međutim, na letnjim nije osvojila nijednu.

Da li ste se ikad pitali odakle se uvoze veštački zubi? Lihtenštajn je vodeći svetski proizvođač i izvoznik upravo njih.

Ako ste zbog ovih zanimljivih činjenica poželeli da odmah otputujete tamo, morate da znate jednu stvar. Naime, u ovoj zemlji ne postoji aerodrom. Već biste morali da sletite u jednu od dve susedne države, pa da odatle putujete kopnenim putem. A kada je reč o susednim državama, Lihtenštajn je jedna od dve države na svetu koje su okružene sa samo dvoje ,,komšija’’. Njegovi su Austrija i Švajcarska.

Verovali ili ne, pre nekoliko godina mogli ste rentirati čitavu državu na noć za 58 000 evra.

Za razliku od Švajcarske koja broji čak 1500, Gampriner Seele je jedino jezero u Lihtenštajnu.

Ovo su neke zanimljivosti koje zaista mogu da zaintrigiraju, pa i da stvore želju za posetom ovim zemljama nemačkog jezika. U svakom slučaju, lutati ovim zemljama mnogo je lakše ako znate nemački jezik.

Zato se registrujte kod nas i izaberite mentora nemačkog jezika koji će adekvatno da vas pripremi za odlazak!  U tom slučaju, sretan put i lep provod!

Zakaži probni čas