Kako je moje dete naučilo nemački?

Dilema sa kojom se suočavam poslednjih 15 godina je koji je najbolji način za učenje nemačkog jezika za decu.

Ja sam profesorka nemačkog i majka, predavala sam na sve od načina koje ćemo pomenuti, a kako sam naklonjena jezicima imam iskustvo i učenja novih jezika po većini od tih metoda pa pored nemačkog i engleskog govorim još 4 jezika.

Ipak, sve to mi nije mnogo pomoglo kada sam prvi put bila suočena sa pitanjem „Koji je najbolji način za dete da nauči strani jezik?“

Nakon mnogo godina rada i morala sam da se bacim na istraživanje u potrazi za odgovorom i uspela sam da ga pronađem za svoje dete.

Na ovaj način želim da vas poštedim beskrajnog pretraživanja po internetu i da zajedno suočimo „ZA“ i „PROTIV“ svake opcije. Nadam se da ću vam tako pomoći da na kraju i vi zaključite koji je najbolji način za učenje jezika za vaše dete.

Engleski ili nemački

Šta god mi mislili o tome – svet je za poslednjih 20 godina postao jedno mesto. Jedno mesto sa jednim glavnim jezikom. Jezikom koji većini nije maternji, ali se njime većina služi i bez njega se malo šta može. Naravno, pričam o engleskom.

Ako govorimo o delu sveta kome pripadamo, dakle sve zapadno od Urala, engleski je postao primarni način komunikacije u oba sveta, i pravom – fizičkom i ovom ovde – virtualnom.

Kako steći prednost

Većina dece kod nas je veoma rano izložena engleskom. To i nije tako loše gledano sa stanovišta njihovog razvoja.

Zapravo, sve su šanse da vaše dete upravo sada nešto gugla, sluša na youtube-u, lajkuje na instagramu ili radi online nešto drugo što ga interesuje. Koliko vremena deci treba dozvoliti da budu online je pitanje za sebe, ali nije važno za našu dilemu pa ćemo ga ovde ipak zaobići.

Zašto onda učiti nemački

Na svakom razgovoru za posao postavlja se pitanje: „Koji jezik govorite?“ A zapravo se misli: “Koji jezik govorite pored engleskog?“ Mojoj generaciji bilo je dovoljno da govorimo taj jedan „glavni“ drugi jezik i tako postanemo pismeni stanovnici globalnog sela.

Današnjim klincima to se podrazumeva i potrebno je nešto više što će im dati prednost i otvoriti prilike u životu, a to nešto je upravo nemački.

Ključna greška u potrazi

Ono sa čime se većina suočava na početku svoje potrage, bilo da tražite za sebe ili za svoje dete, je – Koju školu odabrati?

I tu leži prva greška!

Lav

Kako smo pretrpani reklamama na internetu, bilbordima na ulicama, a na mejl nam stižu ponude različitih škola, navedeni smo da mislimo da samo treba da izaberemo jednu.

Pre nego što nastavimo sa analizom moramo da budemo sigurni da smo sagledali sve opcije, tek tada ćete moći da donesete odluku za sebe znajući da je ispravna.

Kako deca uče

Ono čemu je najveći broj dece sigurno izložen jeste učenje jezika u osnovnim i srednjim školama. Ali šta još postoji?

Navešću ovde različite načine na koji vaše dete može učiti jezik, a onda ćemo preći na analizu „ZA“ i „PROTIV“.

Privatne škole jezika

Ovo je možda prvi izbor mnogih. Da li zbog dostupnosti istih, cena ili velike zastupljenosti u reklamnom prostoru – većina roditelja se odluči za ovu opciju i pre nego što sagleda bilo koju drugu.

Česte akcije, popusti za školarce i generalno velika konkurencija među školama čini da je ovo, makar naizgled, jeftinija opcija.

Prednost škola jezika je i u tome što su deca već naviknuta na taj način rada: učionice, profesori, rad u grupi, domaći zadaci i fiskni termini časova.

Ipak, iz iskustva rada po privatnim školama uvidela sam da je taj način rada pogodan samo za jednu grupu dece.

Ono što su prednosti za jedne može biti otežavajuće za druge pa je veoma važno da pre nego što se odlučite za ovu opciju budete sigurni da je upravo ona za vas. Grupni rad podstiče decu na interakciju i pomoć jednih drugima.

S druge strane, u grupama postoji nezanemarljiv broj dece koja veoma brzo izgube tempo i počnu da zaostaju što ubrzo dovodi do kritične tačke onoga što najbolje možemo opisati kao – otaljavanje.

Grupni rad podstiče pričljive, ali isključuje sve koji se ne bore za reč, često dozvoljava distrakcije i ometanja od strane onih kojima se u tom trenutku ne radi, pa će napredak grupe zavisiti i od načina na koji je ona inicijano sastavljena.

Profesori u takvom okruženju moraju da se drže programa i prelaze lekcije određenim unapred zadatim ritmom pa oni koji su propustili čas ili jednostavno nisu imali koncentraciju brzo počinju da zaostaju.

Poslednje, ali ne i najmanje važno je upravo ono što smo na prvu možda pogrešno prepoznali kao prednost, a to je kruta struktura fiksnih termina i lokacije.

Čak i ako vam je škola blizu morate uračunati neko vreme koje ćete izgubiti na odvođenje, dovođenje i sačekivanje.

Dodatno, ako vam bilo šta iskrsne jednostavno nemate rezervnu opciju, čas će se odviti sa ili bez vašeg deteta, a u svakom slučaju ste platili.

Izdvojila sam vam ovde nekoliko škola jezika sa izgrađenom reputacijom, nažalost većina od njih je u Beogradu. Linkovi vode direktno do njihovih ponuda za časove jezika za osnovce:

Privatni profesori

Ono što su nedostaci škola jezika privatni profesori definitivno mogu da nadomeste.

Osoba koja je u potpunosti posvećena samo vašem detetu, koja ima strpljenja i vremena da ponavlja jednu stvar sve dok se ona u potpunosti ne usvoji je veliki benefit.

Neko sa kim se možete dogovoriti kada i gde će se održati čas definitivno pruža fleksibilnost koja nam je u današnjem vremenu preko potrebna da bi funkcionisali.

S druge strane, čak i sa privatnim profesorima je nekada teško pogoditi termine koji svima odgovaraju.

Ni ovde ne manjka odvoženja i dovoženja na časove, osim u slučaju da profesor dolazi kod vas, onda se s vremena na vreme borite sa brzinskim spremanjem kuće pre svakog časa i guranja stvari po ormanima.

Žena koja čita

Ipak, ono što je najveći nedostatak privatnih profesora je u tome što su uglavnom u pitanju studenti.

Kada govorimo o učenju nemačkog privatni profesor će vam skoro sigurno biti student, jer svi sa završenim fakultetom odavno rade nešto plaćenije. Student će, istina, naplatiti manje, ali će i kvalitet koji ćete dobiti na žalost biće srazmeran.

Na ovim linkovima možete pronaći veliki broj privatnih profesora:

Online škole jezika

Ovaj vid se kod nas pojavio relativno skoro, ali je u ekspanziji. U inostranstvu je već odavno potvrđen metod i veoma dobro funkcioniše.

Najveća prednost i razlog zašto se tako brzo probija je spoj najboljeg što nude privatne škole i privatni profesori, a dodaje i komponentu fleksibilnosti jer je sve online.

Kako je ovo i najmanje poznat način rada kod nas pokušaću da ga plastično opišem koristeći se primerima.

To su platforme za koje vam nije potrebno ništa osim pametnog uređaja i interneta.

Pružaju mogućnost učenja 1 na 1 sa profesorima, ali ima i onih online škola koje rade u tzv virtualnim učionicama.

Po mom mišljenju tako se ipak gubi ono najvažnije, a to je da nema fiksnih termina već vaše dete može imati čas kada god je slobodno.

Zakazivanje časova uglavnom ide i do pola sata pre samog časa, a otkazivanje je jednako lako i što je najvažnije ne košta ništa. Čas se jednostavno odloži za drugi put.

Devojčica sa slušalicama

Languages Online Learning – LOL je jedna od retkih naših platformi koja funkcioniše na tom pricipu. Imaju svoje profesore, a platforma je dostupna svaki dan od 7 do 24.

S jedne strane imate privatnog profesora, s druge strane možete imati čas bilo kada, bez odlazaka i dolazaka. Imaju poseban program za decu, a imaju i časove od 25 minuta.

Oni su idealni za decu jer im u potpunosti drže pažnju, a dovoljni su da se usvoji potrebno.

Tako imaju mogućnost da budu u čestom kontaktu s jezikom i usvoje ga brže nego uobičajenom metodom od dva puta nedeljno, ili u nekim slučajevima – još gore – blok nastavom jednom nedeljno.

Ono što je takođe super je što možete da budete prisutni kada poželite i zaista se uverite kako se radi.

Online lekcije

Ne mešati sa online platformama – ovde se radi uglavnom o unapred snimljenim lekcijama postavljenim na youtube ili slične platforme. Pruža odličnu mogućnost za nadograđivanje i vežbanje.

Uglavnom su u pitanju kraće lekcije, između 5 i 15 minuta, a ono što je klincima super korisno je što u svakom trenutku mogu da pauziraju video, zapišu nešto ili jednostavno vrate nekoliko sekundi da bolje čuju izgovor.

Uvek je dostupno, pa ne postoji nikakav prazan hod, ali jasno – ne pruža dovoljno da bi vaše dete progovorilo. Korisne sadržaje možete naći veoma lako, jednostavno kucajte „časovi nemačkog“ na youtube-u.

Dete na telefonu

Aplikacije za mobilne telefone

Naravno! Dobodošli u moderno doba.

Šalu na stranu veliki sam pobornik ovog modela. Čak sam i sama koristila aplikacije za učenje grčkog i švedskog kada mi je bilo potrebno. Naravno, kao i za youtube, ovo je samo dodatak, ali odličan.

Uglavnom su koncipirane tako da vam ne dozvoljavaju da se „istrošite“ odnosno možete ih koristiti samo 5 do 10 minuta dnevno, osim u slučaju ako ih plaćate – što kod nas ipak nije čest slučaj.

Ono što se dobija jeste sjajan način da se proširi vokabular, a s obzirom na samu postavku (telefon, internet) kao da su pravljene za klince.

Aplikacije koje definitivno preporučujem, možete ih skinuti sa Google Play-a, su:

Ovo su neke koje su posebno pravljene za decu:

Slanje dece u inostranstvo

Nema profesora koji će vam reći drugačije, pa se tu ni ja ne razlikujem mnogo – ovo je apsolutno najbolji način da dete nauči jezik.

Tek kada živi u okruženju u kome mora da ga koristi, kada je sa njim u stalnom kontaktu i kada ljudi, a naročito drugovi i drugarice oko njega, pričaju taj jezik – to je prosto pun pogodak.

Postoje škole jezika koje s vremena na vreme organizuju ovakve ekskurzije u trajanju od po par nedelja i zaista ne mogu da zamislim ništa bolje za svoje dete od toga da provede neko vreme u Beču, sa drugarima iz Austrije, da obilazi dvorce i muzeje i vrati se sa lepim uspomenama i mnogo boljim nemačkim nego kada je krenulo ali – da se vratimo u realnost to je samo za najhrabrije među nama i – da budimo brutalno iskreni – samo za najbogatije.

Deca koja se igraju

Nadam se da sam sa ovim sažetkom svog isksutva u potrazi za odgovorom bar malo pomogla da se odlučite.

Šta god da odaberete za svoje dete želim vam puno sreće i strpljenja, ovo je ipak jedna od stvari u životu koja to zahteva, ali nagrada je fenomenalna.

Zakaži probni čas