Online učenje ili možda ne?

Woman learning online

(da li je online učenje prava stvar za vas)

Pre nego što počnete nešto da učite, bilo da se odlučite za online učenje ili neki drugi vid, razmislite o vremenu i mogućnostima kojim raspolažete, kao i vašim afinitetima. Sve to igra presudnu ulogu u tome šta je za vas. Sada sigurno razmišljate koji vid učenja izabrati. Verovali ili ne, jedina osoba koja može da vam odgovori na to pitanje ste VI.

Ispravan vid učenja

Ne postoji loša metoda učenja, dokle god je to učenje efikasno, a ne šteti nikome ni na koji način. Poenta je naći ono što najviše odgovara vašim potrebama, kao i mogućnostima. Bilo da učite jezik ili neku drugu veštinu i online i tradicionalno učenje mogu da budu vrlo efikasni. U ovom tekstu ćemo zajedno da proanaliziramo sve one dobrobiti, kao i mane oba vida učenja.

Tehnološki napredak

Utiče na sve aspekte ljudskog života, a samim tim i na obrazovni sistem. Tehnologija se razvija brže nego što bismo rekli keks. Da bismo išli u korak sa tom pojavom, konstantno smo u ulozi istraživača koji stiču nova znanja i veštine, kako bismo se što bolje i efikasnije

tim promenama prilagodili. Deca odrastaju u digitalnom svetu i tako bivaju sinhronizovana sa njim, dok oni stariji na sve načine pokušavaju da ostanu u toku. U međuvremenu nastaju nove metode učenja, a zbog ubrzanog načina života stvara se i potreba za učenjem od kuće.

Učenje onako kako smo navikli

Tradicionalno učenje, koje je najrasprostranjenije danas, vodi poreklo od učenja koje je postojalo još u doba Antičke Grčke. Predavač šeta, a njegovi učenici ga prate i pomno slušaju njegove mudrosti, s ciljem da usvoje njegovo znanje. U ovoj naizgled ,,naivnoj’’ informaciji ogleda se činjenica da je taj način prenošenja znanja usvojen i utemeljen čak i danas. To potvrđuje njegovu uspešnost u prenošenju znanja. Stari Grci su postavili temelje filozofije, matematike, fizike, istorije i gramatike. To nam jasno pokazuje da je tadašnje učenje bilo zaista efikasno.

Tradicionalni vid učenja

Učenje u 2020. godini

Skoro da su sve škole i fakulteti, bilo da su imali iskustva sa tim u prošlosti ili ne, usvojili online učenje kao jedino bezbedno rešenje sada. COVID-19 nas čini prinuđenima da se na adekvatan način prilagođavamo promenama u svim životnim sferama. Tako da ništa drugačije nije ni s učenjem.  

Online učenje

Generaciji Z ili preciznije onima koji su rođeni između sredine devedesetih i ranih 2010-tih ova promena ne predstavlja sociološki šok, s obzirom da su oni prva generacija koja je ,,rođena digitalna’’. Ako uzmemo u obzir činjenicu da oni obuhvataju čak 32% svetske populacije, nemamo razloga za brigu, zar ne?

Nažalost, istraživanja pokazuju da veliki broj učenika srednjih škola, kao i studenata viših škola i fakulteta koristi celokupnu situaciju sa pandemijom tako što se prijave na online čas, potom odlutaju u vannastavne aktivnosti znajući da im je za ostvaren bod dovoljno samo da budu prisutni na audio call-u. To predstavlja veliki problem kad je reč o uspešnom usvajanju znanja.

Čemu služi, a čemu odmaže

Socijalizacija, koja je u tradicionalnim metodama učenja prisutna, veoma je bitna u razvoju ličnosti, gde je učestvovanje u grupnim nastavnim aktivnostima od presudnog značaja za formiranje socijalne inteligencije, koja je neophodna za sve sfere života.

Dečak koji uči u školi

Međutim, tradicionalni sistem učenja mahom je zastareo i nedovoljno brzo se obnavlja. Na primer, u školama smo učili da je Kolumbo otkrio Ameriku. E pa, ipak nije! Indijanci su već živeli tamo. I ne moramo da budemo nastavnici istorije da bismo to znali.

Zbog toga postoji opasnost da informacija koja se usvaja može da bude zastarela, što kod online učenja ipak nije slučaj, jer se tu svaka informacija ažurira redovno i brzo.

Online učenje

Prvo, pruža mogućnost učenja sa bilo koje lokacije, što je odlično za one koji su na neki način sprečeni da fizički prisustvuju času. Drugo, velika prednost je ta što danas imamo mogućnost snimanja svega što radimo na kompjuteru/laptopu/telefonu. Tako polaznik kursa može u svakom trenutku da pristupi bilo kom delu časa. Treće, ono nudi grupnu i individualnu nastavu, zavisno od toga da li je osoba više za timski rad ili kompletan fokus na njoj.

Devojka koja uči online

Meni je super na Mesecu!

Kod online učenja postoji šansa za povećanim osećanjem izolovanosti, pored toga što nećete imati ,,instruktora’’ koji će konstantno da vas podseća na obaveze koje treba da izvršite. Postojimo i mi, vanzemaljci 21. veka, kojima to i ne predstavlja neki problem. Ali, socijalizacija je zaista bitna. Online učenje od vas zahteva da pronađete sopstveni način učenja najbliži vama, što nekome može da bude olakšica, dok drugoj osobi može da predstavlja problem.

Šta da izaberem?

Kod oba vida učenja mogućnosti, navike, tendencije, prioriteti i ciljevi osobe igraju presudnu ulogu u izboru onog odgovarajućeg. Pre nego što se odlučite za jednu od ove dve metode, razmislite o tome šta je ono što bi vama zaista odgovaralo.

Postavite sebi pitanja poput:

Sve su to stvari koje treba uzeti u obzir pre nego što se odlučite za određeni vid učenja. Sada je red na vas da izaberete onu metodu koja je za vas najbolja. Ako se odlučite za online metod učenja, kod nas možete naći odlične mentore jezika. Oni će sa vama da rade na način koji vama najviše odgovara. Srećno učenje!

Zakaži probni čas