Zašto još jedan jezik?

(zašto je učenje stranih jezika baš uvek dobra ideja)

Kada se kao profesor stranog jezika predstavim nekome često čujem:

”Eto, ja sam baš planirao/la da počnem da učim još jedan jezik, ali…”

Mnogo je razloga zbog kojih se neko ne odlučuje na ovu uzbudljivu avanturu.

Mnogo radim, nemam slobodnog vremena, samo da završim sa ovim obavezama, čim skupim pare za kurs, e onda krećem u potragu…

Ipak, kada neko baš želi, nađe se uvek i vremena i načina.

Poslovne prilike

Sigurno ste čuli ili i sami doživeli da je jedan od uslova za neki posao odlično znanje engleskog jezika. Iz tog kao i iz mnogih drugih razloga svi mi se trudimo da svoje znanje engleskog jezika stalno usavršavamo i držimo na veoma visokom nivou.

Ipak, pošto to radimo kao i svi ostali, ne razlikujemo se mnogo od drugih kandidata.

Svako u svojoj struci zna koja je zemlja vodeća i najčešće prisutna na našem tržištu ili sa kojom zemljom firme najviše sarađuju. Poznavanje jezika te zemlje predstavlja veliki plus i odskočnu dasku u veoma uspešnoj karijeri.

Zaposli mozak

Mnoge studije su pokazale da se učenjem stranog jezika usporava proces starenja našeg mozga. Naime, proces učenja jezika pospešuje našu memoriju i vežba naše moždane vijuge čime se znatno smanjuje rizik od pojave demencije, Alchajmerove bolesti kao i sličnih oboljenja.

Upoznaj druge

Kroz učenje stranog jezika imamo potrebu da svoje novo znanje podelimo sa drugima. U vreme interneta su nam osobe sa istom idejom na dohvat ruke. Svoju ushićenost novim znanjem lako možemo vežbati i deliti sa svima na svetu kroz čet grupe i tako upoznavati nove, veoma različite ljude, koji su došli na istu ideju.

Moguće je da steknemo i prijatelje za ceo život.

Ne običan turista

Sigurno ste se našli u situaciji da u nekoj stranoj zemlji ne možete baš najbolje da se sporazumete sa lokalnim prodavcem ili da u restoranu objasnite šta je to što ste želeli da poručite. Već posle kraćeg vremena učenja jezika u ovakvim situacijama se možete snaći i na lokalnom jeziku.

A zamislite šta sve onda možete posle malo dužeg učenja?

Nove kulture

Učenjem novog jezika ne učimo samo pravila, fraze i reči koje se u njemu koriste. Učimo takođe i o običajima i kulturi ljudi koji ovaj jezik koriste.

Time, ne samo da se upoznajemo sa novim kulturama često potpuno drugačijim od naše, već i svoju kulturu počinjemo da posmatramo iz sasvim drugačijeg ugla i da je bolje razumemo.

Kod nas ćete naći opise i nazive za razne vrste noževa i ostalog oružja koje ćete na neki drugi jezik najčešće sve prevesti samo jednom rečju, ali kada na nekom drugom jeziku pričate o emocijama, u našem jeziku ćete dobiti samo jednu reč.

Šira slika

Kada slušamo i čitamo o događajima koji se negde dešavaju često se zapitamo kako li ih doživljavaju oni kojima se stvarno i dešavaju. Znanjem jezika to lako možemo i da uradimo.

Jednostavno sednemo za kompjuter, otvorimo novine i pročitamo ili pogledamo prilog tamošnje televizije.

A zamislite tek osećaj kada svog omiljenog pisca i omiljeno delo možete pročitati na jeziku na kome se on stvarno i izražavao.

Bolje organizacija

Jedan od čestih razloga za neučenje jezika jeste nemanje vremena.

Ali, oni koji ga ipak pronađu ubrzo shvate da nekako vremena ima više nego ranije, da i na poslu lakše organizuju zadatke, brže pronalaze rešenja, a stignu i da popričaju sa kolegama.

Razloga ima još mnogo. Pitanje je samo da li ste spremni da probate?

Mi vas čekamo.

Počnite što pre i lepo se zabavite!

Zakaži probni čas